Веломания

Switch to desktop

Новостите при DRAG за 2019 г. – общ поглед

Новостите при DRAG за 2019 г. – общ поглед

 

Краят на годината наближава, а това означава, че остават още 2-3 месеца до пролетта, когато отново ще яхнем велосипедите и ще ги подкараме с устрем по пътеките. За много хора първите месеци на годината са и време за покупка на нов велосипед, а в каталога на DRAG за следващия сезон ще има няколко нови предложения, като някои от тях вече направиха впечатление покрай някои състезания и организирани събития.


В следващите редове ще ви представя тези новости в обобщен вид – приемете тази статия като подгряване, защото по-нататък планираме и по-подробни материали за всеки от моделите, като там ще научите и интересни детайли около създаването им.

Започвам с два електрически велосипеда, защото никой вече не може да подмине тази пазарна тенденция, независимо че в България този тип байкове все още не са така масови, както в Западна Европа. 

ION

ION e планински е-байк с твърда рамка, но с агресивна геометрия и големи Plus гуми (съвместим и с 29-цолови колела) – качества, които позволяват да бъде каран бързо и агресивно дори по трудни и технични пътеки. Челният ъгъл е 66°, стойките на веригата са с дължина 450 мм, а в помощ при спусканията е понижаващият кол за седалка, с какъвто са снабдени и трите модификации на модела, както и вилката с ход 150 мм. 

Разбира се, сърцето на всеки е-байк е асистиращата система – при ION DRAG са заложили на доказаната серия Shimano STEPS E8000 с 250-ватов мотор и литиево-йонна батерия, която осигурява до 100 км каране, в зависимост от избрания режим и характеристиките на терена.

ION ще се предлага в три окомплектовки:

27.5 ION Plus – 4590 лв.

27.5 ION Trail – 5290 лв.

27.5 ION Trail Pro di2 – 5999 лв.

Очаква се моделът да бъде наличен през месец март 2019 г.

Escape

За разлика от ION, този е-байк, също с твърда рамка, е предназначен за по-спокойно каране – разходки по леки терени сред природата и придвижване в града. Освен това той е и по-достъпен като цена.

И тук моторът и другите компоненти по задвижването са Shimano STEPS, само че предимно от градските серии на японския производител.

И все пак Escape не е градски велосипед, макар че има степенка. От снимката се вижда ясно, че профилът му си е планински и даже бих насочил вниманието ви към челния ъгъл, който е 68°. Колелата са 29-цолови. Може да гледате на него като на ХС е-байк, предназначен за любителско каране.

Предлага се в два варианта: 

29 Escape Sport – 2990 лв.

29 Escape Advanced – 3590 лв.

Очаква се да бъде наличен през месец април 2019 г.

Shift

Макар и познат като модел от предишни години, Shift e изцяло обновен и модернизиран, а карачи и служители на компанията го тестват по пътеките от няколко месеца.Ако трябва да го опиша с няколко думи, това е универсалният, All Mountain твърдак на DRAG, който има няколко лица. Предпочитате го повече за дълги карания с интересни спускания? Изберете 29-цоловия вариант. Търсите повече комфорт и по-внушителен вид? Версията с 27.5+ гуми сигурно ще ви допадне. Искате да карате максимално агресивно? Shift Trail с гуми 27.5х2.6 е винаги готов за това! 

Рамката е с тройно теглени и хидроформовани тръби от алуминиева сплав и, както вече стана ясно, може да се ползва както с 27.5, така и с 29-цолови колела. Вилката е със 150 мм ход (при 27.5-цоловите байкове), а в геометрията правят впечатление челният ъгъл 65.5°, седалковият ъгъл 74°, късата задница (430 мм стойки на веригата) и просторният преден триъгълник. С две думи: модерна работа!

Тъй като традиционно подобни твърдаци са предпочитан избор за хора, които не могат да заделят няколко хиляди лева за „мек“ АМ/ендуро байк, DRAG са се постарали да запазят Shift достъпен като цена. Новото поколение ще стартира с три различни окомплектовки: 

Модел Shift 29’ – 1090 лв.

Модел Shift Plus – 1490 лв.

Модел Shift Trail – 2490 лв.

Очаква се да бъде в магазините през март 2019 г.

Hardy

Класическият твърдак на DRAG, покриващ началния и средния клас, също е обновен за 2019 г., макар визуално разликите да не са големи.

Както и досега, при този модел производителят залага на разнообразието от размери и оборудване, защото в различните си разновидности това е един от най-продаваните велосипеди на марката. През 2019 г. Hardy ще се предлага в пет размера, като два от тях (XS и S) са с 27.5-цолови колела, а другите три (M, L, XL) са 29-ки. 

Невидими на пръв поглед, но осезаеми веднага, са промените в геометрията – Hardy и досега бе модерен ХС твърдак, но с новите си пропорции и ъгли става още по-универсален и удобен. Стойките на веригата са скъсени до 440 мм при 29“ и 430 мм при 27.5“, а челният ъгъл е намален до 68.5° при 29“ и 68° при 27.5“. Това хем прави байка по-удобен и стабилен при спусканията на скорост, хем запазва и повратливостта му в достатъчна степен за ХС каране и тесни пътеки с остри завои. Ъгълът на седалковата тръба е 73°, което е добре балансирана стойност за твърдак – ще е достатъчно ефективен при стръмни баири, но и при по-дълги и полегати изкачвания.

Предният дерайльор (при всички разновидности без Base) вече е от типа „side swing“, т.е. със странично люлеене. Това означава, че пътят на жилото е по-опростен, а дерайльорът има по-компактен профил, особено откъм задната гума, където се освобождава повече място, а придава и по-изчистена визия на велосипеда. При някои окомплектовки са добавени нови вилки Rock Shox с въздушна пружина и конусовиден стержен. Като цяло 29-цоловите байкове са със 100 мм ход на вилките, а 27.5-цоловите със 120 мм.  Впрочем при компонентите има доста промени, така че ще скоро ще говорим отново за тях. Ето в какви нива на оборудване ще се предлага моделът:

Hardy Base – 899 лв.

Hardy Comp – 1150 лв.

Hardy Pro – 1350 лв.

Hardy TE – 1650 лв.

Hardy LTD – 1850 лв.

Повечето от размерите на моделите Hardy Base/Comp/Pro/TE вече са налични в магазините на DragZone, а Hardy LTD се очаква през януари 2019 г. 

Ronin

Около най-новия велосипед на DRAG има доста интересни подробности, но за тях ще трябва да почакаме още малко. Мнозина вече са го виждали – някои от състезателите на Drag Racing го пробваха в последните ендуро състезания и дори стигнаха с него до подиума. Други го разхождат по пътеките, без да гледат часовника. Знае се, че става дума All Mountain машина с 29-цолови колела и модерна геометрия, но пак казвам – очаквайте скоро още по-интересни неща за него! 

Написано от Любомир Ботушаров

Velomania Ltd 2013

Top Desktop version