Веломания

Switch to desktop

Технологията за цялостна защита при падане – MIPS

Какво е MIPS?

MIPS произтича от Multi-directional Impact Protection System. Това е водеща технология при конструирането на каските. Създадена с цел да намалява усукващите натоварвания на мозъка, които често възникват при падане.

Защо е важно

Когато при падане главата се върти бързо и изведнъж спре, въртеливото ускорение може да причини високи натоварвания на мозъчната тъкан. Разтягането на тъканта, причинена от тези движения, може да доведе до различни видове мозъчни травми. Каските, подплатени с MIPS технологията, осигуряват допълнителна мярка за защита при удари. 

Как работи

MIPS използва т.нар. slip-plane система – това е допълнителният пласт с ниско съпротивление при триене, който се намира между външната част и вътрешната черупка на каската. Така се получава приплъзване/завъртане вътре в каската, спрямо външната й твърда обвивка. Генерално, конструкцията силно наподобява тази на човешката глава – между черепа и мозъка има течност с предпазна функция. Този допълнителен пласт е проектиран да се върти вътре в каската, така че потенциално да забавя или намалява количеството енергия, прехвърляно към или от главата, т.е. каската абсорбира по-добре енергията на удара, когато той не е директен, а под ъгъл.  Науката ни казва, че ако можем да намалим деформациите, свързани с въртеливото ускорение, така имаме голяма възможност да избегнем риска от мозъчна травма. 

Bell и Giro си партнират с MIPS

19-годишните академични проучвания, посветени на MIPS технологията, намират приложение и сред продуктите на световноизвестните производители. Bell и Giro успешно  колаборират с иновативната технология и изкарват на пазара продукти с високо ниво на защита – например колоездачните каски Bell Super 2R и Giro Feature .

Bell Super 2R – 2 в 1

Истинското all-mountain изпълнение е въпрос на адаптивност. Въпрос на умение да се справиш с всяко едно оффроуд предизвикателство с увереност, комфорт и стил. Със своя лесно подвижен подбрадник, новият Super 2R от Bell е две каски в едно. Разглоби и прибери подбрадника в багажа си по време на дълги изкачвания, а после го сглоби обратно на същото място, когато си готов за по-агресивни терени. Лесно е като детска игра, 1-2-3 и хоп, настройваш каската, която ти трябва в определен момент. Със специална вентилация, TAG fit система и демонтируема стойка за камера, имаш всичко, което ти трябва, за да се чувстваш силен и уверен на all-mountain-ския терен.

Giro Feature

Черупката на модела на Giro с MIPS – Feature започва с нисък профил, с повече покритие в сравнение с обикновените XC каски и с канализирани отвори срещу задържане на топлина. In-Mold черупката, съставена от една част, увеличава издръжливостта. С Feature MIPS се хвърляш в изживяването и се фокусираш единствено на пътя пред теб. Колоездачната каска от Giro е проектирана така, че да намалява колкото е възможно повече енергия, като същевременно отговаря на високите стандарти за безопасност.

Velomania Ltd 2013

Top Desktop version